konkursy
W Konkursie „Godomy po naszymu – Śląsk-Ojczyzna ma” uczestnicy konkursu (od IV klasy szkoły podstawowej wzwyż) zaprezentują własną wypowiedź autorską zgodną z tematem konkursu nigdzie dotąd niepublikowaną. Uczestnicy zaprezentują swoje wypowiedzi podczas półfinałów: - młodzież IV –VI klasy szkoły podstawowej 23 września br. od godz. 11:00 w Szkole Podstawowej im. B. Chrobrego w Chechle (powiat gliwicki) - młodzież klas VII i VIII szkoły podstawowej 24 września br. od godz. 11:00 w Gminnym Ośrodku Kultury w Potępie (powiat tarnogórski) - dorośli od 17 lat w wzwyż 26 września br. od godz. 17:00 w Gminnym Centrum Kultury i Informacji w Herbach (powiat lubliniecki). Osoby zainteresowane udziałem w ww. konkursie proszone są o wypełnienie karty zgłoszeniowej uczestnika konkursu dostępnej na stronie www.espichlerz.org.pl. W każdym półfinale zostaną wyłonieni 3 finaliści, którzy zaprezentują się podczas Wielkiego Finału Spichlerza. Konkurs Danie Roku 2018 „Warzymy po naszymu” odbywa się w dwóch etapach. Pierwszy polega na napisaniu w gwarze śląskiej oryginalnego przepisu na danie śląskie. Ten sam przepis uczestnik musi napisać w języku polskim. Spośród nadesłanych w pierwszym etapie kart zgłoszeniowych Jury wyłoni najciekawsze przepisy, które będą spełniały wymogi regulaminowe. W drugim etapie uczestnicy zwycięskich przepisów będą musieli przygotować owe danie (zwrot kosztów: 500zł.) i zaprezentować je podczas Wielkiego Finału. Jury degustując potrawę zdecyduje, które danie zwycięży. 6 października 2019 roku w auli Zespołu Szkolno – Przedszkolnego w Kochcicach, ul. Parkowa 54 odbędzie się Wielki Finał Konkursu, który ma na celu promowanie gwary śląskiej oraz walorów kulinarnych kuchni śląskiej, na który zostaną zaproszeni mieszkańcy powiatu lublinieckiego, tarnogórskiego, gliwickiego.
https://gckiikochanowice.naszgok.pl/pliki/plik/spichlerzowe-konkursy-1568282020.odt