Przejdź do głównej treści Przejdź do wyszukiwarki

Wielki Finał Konkursów w Kochcicach

Utworzono dnia 13.04.2018

Laureatami tegorocznego Finału Konkursu Etnolektów Godomy po naszymu pt. „Je żech stond zostali: w I kategorii wiekowej ( uczniów klas IV-VI) Kinga Mandel z Sośnicowic; w II kategorii- młodzieży: Marcel Mandel z Sośnicowic; w III kat. wiekowej (dorośli) Ilona Gołek z Kochcic. Nagrodę publiczności otrzymała Weronika Symiec z Kochcic. Nagrodę Grand Prix Marcel Mandel. Mistrzami kuchni śląskiej konkursu Spichlerzowe Danie Roku 2018 pt. Jak godomy tak warzymy” zostali: w I kat. ( restauracje, szkoły gastronomiczne): Mateusz Wysocki – uczeń Zespołu Szkół Hotelarsko –Gastronomicznych w Tarnowskich Górach; w II kategorii ( stowarzyszenie) Koło Gospodyń Wiejskich w Pawełkach; III kategorii wiekowej (osoby fizyczne) Alicja Głuchowska z Kochanowic. Ponadto zostały wręczone insygnia władzy w postaci: Złotej Warzechy dla Alicji Głuchowskiej z Kochanowic, Srebrną Warzechę otrzymało Gospodarstwo Agroturystyczne Kornelia Bieniek - Kiełbasa, natomiast Brązową Warzechę otrzymało Koło Gospodyń Wiejskich z Kochanowic. W auli ZSP w Kochcicach oprócz monologów 11 uczestników konkursu można było także wysłuchać koncertu zespołów działających przy Gminnym Centrum Kultury i Informacji w Kochanowicach, Młodzieżowej Orkiestry Dętej Kochanowicki Young Band oraz Kochanowickiej Biesiady. Ponadto gościnnie wystąpił ZPiT Halka z Lublińca. Na zakończenie wystąpiła gwiazda wieczoru zespół Frele. Na korytarzu szkoły można było podziwiać wystawy SILESIUS, Barwy Śląska oraz rzeźby z węgla i ekspozycję śląskiego malarstwa z kolekcji Gerarda Trefonia. Na hali sportowej szkoły można było najeść się do syta degustując potraw przygotowanych przez półfinalistów konkursu „Jak Godomy tak warzymy”: Gospodarstwo Agroturystyczne Kornelia Bieniek - Kiełbasa z Proboszczowic: ”Swiyczki w necu ”, „Welflajsz”; Mateusz Wysocki Zespół Szkół Gastronomiczno-Hotelarskich Tarnowskie Góry : „Bitki z krupami”, „Karminadle i bratkartofle”, „Sląski krupniok z cebulką”; Zespół Szkół Centrum Kształcenia Rolniczego w Nakle śląskim: Cołkim inno szpajza ze szekuladowom kulom”; Koło Gospodyń Wiejskich w Pawełkach „Żur z maślonki a tu byzuch”; Stowarzyszenie Miłośników Gminy Kochanowice: „Owiynzina z szampaniokami i chlybym”; Koło Gospodyń Wiejskich Kochanowice: „Piecony kokot na modryj pierzynie”; Alicja Głuchowska Kochanowice: „Moczka-bryjowaty świąteczny maszket”; Richtig wartkie gołombki”; Kapuśniak- antopfl – w jednym gorku wiela smaków”; Halina Nowak Krupski Młyn:” Hekele”; „Klapsznita z Bajlagom”; „Makówki” oraz Sandra Dziura Rusinowice: „Ajerkuchy Babci Adeli”, „Karminadle na fecie”. Oprócz dań konkursowych można było nieodpłatnie skosztować potraw regionalnych przygotowanych przez sołectwa gminy Kochanowice: Ostrów –Lubockie: placki z blachy i swojskie sery; Jawornica: żurek i ciasteczka, nalewka; Droniowice: bigos, kanapki i herbata lipowa; Lubecko: zielone śledziki i chleb z tłustym; Kochcice : Kochcickie burgery czyli Kochburbery. Liczne wystawy rękodzielników, obrazów, stoisk promocyjnych wzbogaciły uroczystość. Ponadto dla dzieci był kącik malowania twarzy oraz maskotka LGD Spichlerza Górnego Śląska Miś Spichluś, który hojnie częstował publiczność słodyczami. Wielki Finał Spichlerzowych konkursów Godomy po naszymu i Danie Roku 2018 zaszczycili swoją obecnością: Europoseł Marek Plura, Poseł na Selm RP Andrzej Gawron, Starostowie powiatów gliwickiego i tarnogórskiego, Rafał Kuter Komendant Powiatowej Policji w Lublińcu, Janusz Bula Komendant Państwowej Straży Pożarnej w Lublińcu, burmistrzowie i wójtowie zaprzyjaźnionych gmin, Grzegorz Franki-Prezes Związku Górnośląskiego, nadleśniczy Nadleśnictwa Lubliniec oraz z-ca nadleśniczego Nadleśnictwa Rudziniec, gość specjalny Dawid Coceancig – laureat 2. miejsca telewizyjnego konkursu „Bake off ale ciacho” oraz media m. in: TVP3 oraz Radio Katowice. Zarząd Fundacji LGD Spichlerz Górnego Śląska składa ogromne podziękowania wszystkim, którzy w jakikolwiek sposób przyczynili się do współorganizacji Konkursu Godomy po naszymu i Spichlerzowe Danie Roku 2018, a w szczególności: Europosłowi Markowi Plurze, Posłowi na Sejm RP Andrzejowi Gawronowi, Wójtowi Gminy Kochanowice Ireneuszowi Czechowi, Wójtowi Gminy Rudziniec Krzysztofowi Obrzutowi, Wójtowi Gminy Krupski Młyn Janowi Murowskiemu, Wójtowi Gminy Herby Iwonie Burek, Nadleśniczemu Nadleśnictwa Rudziniec Janowi Spałek i Nadleśniczemu Nadleśnictwa Lubliniec Zbigniewowi Znojek, pracownikom Gminnego Centrum Kultury i Informacji w Kochanowicach, Dyrektorce SP w Chechle Reginie Wieczorek, Dyrektorowi Gminnego Centrum Kultury Sportu i Rekreacji Mariuszowi Gołębiowskiemu, Dyrektorowi GBP w Herbach Ewelinie Kaczmarzyk, Dyrektorowi ZSP w Kochcicach Krzysztofowi Bal , Strażakom OSP z Kochcic oraz wszystkim zaangażowanym osobom w tym Wielkim Finale „ Godomy po naszymu” i „Danie roku 2018”. Szczególne podziękowania składamy naszym sponsorom bez których Fundacja LGD Spichlerz Górnego Śląska nie byłaby w stanie wznowić w/w konkursów , które cieszyły/cieszą się ogromną popularnością nie tylko wśród mieszkańców Spichlerza Górnego Śląska: Firmie JORG z Kochcic, Zakład Masarski Jan Berbesz z Kochanowic, GS w Kochanowicach, Piekarnia Pakuła z Lublińca, Piekarnia Łubowski z Lublińca, Piekarnia Prandzioch z Ostrowa, Piekarnia Famuła z Kochanowic, Piekarnia Jakubowscy z Lisowa, Piekarnia – Ciastkarnia z Koszęcina, Piekarnia Kampa z Lublińca, Firma Ambition, Ogrodnictwo Chumarak z Kochcic, Pasze – Bios w Kochanowicach, Tupperwary, Obruśnik z Sierakowa Śl. Dziękujemy!

Pogoda

Zegar

Kalendarium

Lista wydarzeń w miesiącu Maj 2025 Brak wydarzeń w tym miesiącu.

Imieniny

Licznik odwiedzin:

W tym tygodniu: 110

W poprzednim tygodniu: 109

W tym miesiącu: 157

W poprzednim miesiącu: 385

Wszystkich: 53836